icon login Inloggen

27-01-2018

Diaconaal project "Open je ogen"

“Open je ogen” is het diaconale project van 2017/2018 van de GZB & de HGJB, waar wij de komende periode als gemeente geld voor willen ophalen.

In de avonddienst van D.V. zondag 28 januari is er speciaal aandacht voor dit project en is er aansluitend een preekbespreking voor de gemeente. Jong en oud zijn van harte welkom!

D.V. zondag 4 februari is de opbrengst van de uitgangscollecte bestemd voor dit project.

Het is ook mogelijk uw gift over te maken via: NL58 RBRB 0695 5812 36 t.n.v. Diaconie Hervormde Gemeente Vinkeveen o.v.v. GZB/HGJB-project 2017/2018

De komende tijd gaat onze jeugd zich inzetten voor het project, dus ze kunnen ook aan uw deur verschijnen om te vragen of zij een klusje mogen doen, of om bijvoorbeeld iets lekkers te verkopen.

Hiernaast worden door diverse verenigingen acties op touw gezet om geld binnen te halen. Er zijn inmiddels diverse acties gepland (D.V.), noteer ze vast in de agenda:

  • Zondagavond 28 januari, preek rondom thema “Open je ogen” met preekbespreking.
  • Zondag 4 februari, projectcollecte bij de uitgang van de eredienst.
  • Dinsdagochtend 20 februari (10:30 – 13:00 uur) High Tea in gebouw Maranatha, georganiseerd door Vrouwen rond de Bijbel.
  • Vrijdagavond 23 februari, filmavond in gebouw Maranatha georganiseerd door club 3.
  • De kinderen van club 1 komen bij u langs met kluskaarten.
  • De kinderen van club 2 gaan hun talenten inzetten om hun ontvangen € 5,00 te vermeerderen voor het project.
  • Zondag 18 maart 2018, Zondagse gastvrijheid in de gemeente. Gezellig bij elkaar op de koffie!
    Schrijf u in via de intekenlijst in gebouw Maranatha.
  • Zaterdagmiddag 21 april 2018, sponsorloop door Club 4.
  • Zaterdagavond 21 april 2018, barbecue voor de gehele gemeente, georganiseerd door de kerkenraad met diverse extra activiteiten o.a. het “Rad van Avontuur” door de Springplank.
  • Zaterdag 9 juni 2018, mogelijkheid tot deelname Rabo-fietstocht (12, 30 of 100km).
    Per deelnemer ontvangen wij € 10,00 voor het diaconale project.
  • Maandag 11 juni 2018, vrouwenvereniging “Wees een Zegen” houdt een actie voor het project.

Wij zouden het als commissie ook leuk vinden als u/jij als familie of vrienden iets wilt organiseren om geld op te halen voor het project. Onderstaande geeft u meer inzicht waarvoor de opbrengst van dit project is bestemd.

  

De kerk in Egypte is een oude kerk. Ze bestaat al zo’n 2000 jaar en is dus ouder dan de kerk in Nederland! Ondanks verschillende culturen en tradities zijn we één in Jezus Christus!

Het christendom in Egypte bestaat al eeuwen, maar tegelijk staat geloven en kerk-zijn de laatste jaren onder druk. We kennen allemaal de aangrijpende beelden van bloedige aanslagen op christenen en kerken in Egypte. Aanslagen vinden gelukkig niet dagelijks plaats, maar heel vaak ervaren christenen wel dat ze tweederangs burgers zijn. Ze worden bijvoorbeeld gediscrimineerd en voor bepaalde studies en beroepen nauwelijks toegelaten. Gelukkig zijn er in Egypte nog steeds mogelijkheden voor de kerk. Onder de huidige president Sisi is het vooralsnog duidelijk beter geworden voor christenen. Tegelijk blijft het in de praktijk vaak moeilijk om een nieuwe kerk te bouwen. De armoede gaat Egypte ook niet voorbij.

Ongeveer de helft van de 92 miljoen Egyptenaren leeft onder de armoedegrens. Dat betekent dat ze minder dan 1,90 dollar per dag te besteden hebben. Voor veel jongeren is het moeilijk om werk te vinden. Ze trekken naar de stad, in de hoop daar een nieuw bestaan te vinden. Meestal komen ze terecht in wijken waar nauwelijks voorzieningen zijn. Een groep die echt wordt achtergesteld, zijn de ‘Zabbaleen’, het Egyptische woord voor vuilnisophalers. Deze mensen - die vaak christen zijn - wonen in speciale wijken en leven van het ophalen, schoonmaken en recyclen van afval.

Sinds de revolutie in 2011 lijken veel Egyptische christenen wakker geschud: we zijn ook Egyptenaren en hebben daarom een taak in de samenleving. We willen er niet alleen zijn voor God en onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen. Veel kerken zijn diaconaal actief op het gebied van medische zorg, kinderopvang of onderwijs. Ze trekken de wijk in of de mensen komen naar de kerk voor opvang en zorg. Sommige artsen werken naast hun gewone werk bijvoorbeeld één dag vrijwillig in het kerkgebouw. Kerken vangen kinderen op van wie beide ouders moeten werken om genoeg te kunnen verdienen. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld een naaicursus volgen en leren daarmee een vak.

Betrokkenheid projecten De GZB steunt al jaren het werk in Egypte en werkt vooral samen met de Presbyteriaanse kerk, maar ook met de Koptisch-orthodoxe kerk. We willen hen bemoedigen en helpen om open gemeenten te zijn met oog voor de mensen om hen heen.

Met het geld dat wordt opgehaald via het diaconale project ‘Open je ogen’, worden de volgende projecten gesteund.

· Opleiden jonge predikanten. Het is ontzettend belangrijk dat er steeds voldoende nieuwe en goed opgeleide predikanten zijn. Onze zendingswerker dr. Willem-Jan de Wit geeft daarom les aan een predikantenopleiding in Caïro. We verlenen studiebeurzen en geven boeken aan jonge predikanten. Ook maken we het mogelijk dat studenten op praktische stage gaan: in gemeenten, maar ook in het ziekenhuis, de fabriek of de gevangenis. Zo worden ze beter toegerust voor hun toekomstige taak als predikant, midden in de samenleving.

· Stichten van nieuwe gemeenten. We helpen de kerk bij de bouw van nieuwe kerkgebouwen in de stad, maar ook bij de versterking van soms oudere en kleinere gemeenten op het platteland. Deze kleine gemeenten hebben vaak onvoldoende geld hebben om een eigen predikant volledig te betalen. De GZB kan dan tijdelijk bijspringen en het zo mogelijk maken dat toch een nieuwe predikant beroepen kan worden.

· Zorg kwetsbare mensen. Om diaconaal actief te zijn, hebben kerken geld nodig om bijvoorbeeld een verpleegkundige of oogarts te kunnen betalen die iedere week in de kerk gratis spreekuur houdt voor de wijkbewoners. Ook kan een gemeente worden geholpen om een naaicursus voor vrouwen of computerlessen voor jongeren op te zetten. Steeds wordt gekeken wat specifiek nodig is in de lokale situatie van de kerk.

· Trainen van zondagsschoolleidersVeel kerken organiseren een zondagsschool of een vakantiebijbelclub voor kinderen uit de wijk. Regelmatig komt het voor dat de kerk te klein is voor het aantal kinderen dat komt. Via een Egyptische organisatie steunen wij de training van zondagsschoolleiders. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze Bijbelverhalen aan kinderen kunnen doorgeven en hoe je hen actief betrekt bij de club.

Ook staat er informatie op www.diaconaalproject.nl. Voor verdere informatie kunt u natuurlijk ook bij ons terecht!

De projectcommissie

Greet Burggraaff  Tel. 0297-262798    

Betty Mulckhuyse  Tel. 0297-219509                         

Jaap & Hanneke van der Velde  Tel. 0297-569769